Oorlogsslachtoffers

In de rubriek ’s-Gravenpolder Bizonder besteden we aandacht aan een bijzondere ’s-Gravenpolderse gebeurtenis, een bijzonder gebouw en / of persoon. Deze keer de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers rond 25 oktober, waaraan nu voor het eerst alle basisscholen hebben meegedaan.

Vijf jaar terug, in 2014, is het oorlogsmonument op de begraafplaats geadopteerd door basisschool De Rank en elk jaar heeft er met medewerking van het gemeentebestuur om die reden een herdenking plaatsgevonden in de Maartenskerk en op de begraafplaats. Deze keer vormde deze herdenking de opening van het programma 75 jaar bevrijding. Slag om de Schelde van de Gemeente Borsele.

Mede-initiatiefnemer van deze herdenking en redactielid Corine Westerneng maakte het volgende verslag:

Trompetgeschal

Trompetgeschal en orgelmuziek klinken zo maar op een doordeweekse avond door de ’s-Gravenstraat. Wat is er aan de hand? Nieuwsgierig lopen een paar dorpsbewoners richting de kerk aan de Bosseweide waar het geluid vandaan komt. Aha, organist Kees Beekman en trompettist Benjamin Bakker oefenen samen het Wilhelmus voor de herdenking aan het eind van de week, want dan moet het wel goed gaan natuurlijk. Nou, dat deed het. Op vrijdagmorgen 25 oktober klinkt het Wilhelmus plechtig maar ook prachtig op orgel en trompet én uit de mond van zo’n honderdvijftig kinderen en volwassenen.

Eerder die morgen trekt er een lang lint van zo’n 100 kinderen uit de groepen 7 en 8 van de drie basisscholen op het dorp, richting de Maartenskerk. Daar druppelen intussen wat ouders, grootouders en andere belangstellenden de kerk binnen. Burgemeester Dijksterhuis komt binnen samen met gemeenteraadslid én meester Gerard Verkuyl.

Cheque

Er is een afvaardiging van de dorpsraad en er lopen persfotografen rond. Als iedereen een plaatsje gevonden heeft, heet dominee Westerneng iedereen welkom en legt uit waarom we bij elkaar gekomen zijn. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat Zuid-Beveland is bevrijd! De voorzitter van de dorpsraad Gert-Jan van Riet heeft een verrassing.

Hij overhandigt een cheque van 400 euro, die kan worden besteed aan de organisatie van dit belangrijke evenement. Vier vrijheden De burgemeester vertelt vervolgens in zijn toespraak hoe waardevol het is om in vrijheid te mogen leven. Dat iedereen recht heeft op de vier vrijheden zoals beschreven door Franklin D. Roosevelt, president van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vrijwaring van gebrek,

vrijheid van meningsuiting, vrijwaring van vrees en vrijheid van Godsdienst. De directeur van CBS De Rank houdt een toespraak. Kinderen lezen zelfgemaakte gedichten voor of vertellen wat voor hen vrijheid betekent. Er wordt ook een stukje voorgelezen uit het dagboek van Anne Frank.

Waar gebeurd

Daarna vertelt meester Gerard, die ook kinderboekenschrijver is, een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelde zich af in de polder tussen Hoedekenskerke en ’s-Gravenpolder. De kinderen hangen aan zijn lippen. Na zijn verhaal wordt staande het volkslied gezongen en dan loopt iedereen richting de begraafplaats. In deze stoet gaan ook twee vlaggen mee. Kinderen dragen een Canadese en Schotse vlag met zich mee. Als eerbetoon aan onze bevrijders. Bij het oorlogsmonument met daarop de slachtoffers van ons dorp die tijdens de oorlog om het leven kwamen, worden kransen gelegd.

Twee minuten lang is het muisstil. Tenslotte legt iedereen een bloem neer aan de voet van het monument. De bloemenzee die ontstaat, symboliseert het verdriet om de gevallenen, maar ook de dankbaarheid en het respect voor de bevrijders.

 

CW/CW

 

Ook de Dorpsraad heeft voor het eerst medewerking verleend aan het jaarlijks herdenkingsprogramma in oktober en doet een oproep om de vijf jaar ook mee te doen aan de Nationale 4 mei Dodenherdenking.