BowlsClub De Zwake

’s-Gravenpolder heeft een rijk en bloeiend verenigingsleven. Daar hoort heel bijzonder BowlsClub De Zwake bij. Bowls is geen bowling, geen koersbal, geen jeu de boules, maar wat het dan wel is valt hierna te lezen. We bezochten daartoe op vrijdagmorgen een verenigingsochtend en spraken met onder andere de bestuursleden Rinus Verdonk en Ruud van Driel, respectievelijk voorzitter en secretaris-penningmeester.

BowlsClub De Zwake

Elke vrijdagmorgen Het is vrijdagmorgen kwart over negen als we de achterste zaal van Sporthal De Zwake binnenkomen. Enkele (bestuurs)leden van BowlsClub zijn dan al druk in de weer om de zaal speelklaar te maken. Een tweetal lange matten zijn uitgerold en speelteams worden samengesteld zodat om half tien de spelen kunnen beginnen. Elke vrijdagmorgen van half tien tot half ..n wordt er namelijk bowls gespeeld met een pauze om 10.30 uur.

Wereldsport

We vragen: “Hoe bowls, een van origine Engels spel, hier in ’s-Gravenpolder is ontstaan?” Wel dat is als volgt gegaan aldus een enthousiaste voorzitter: “Bowls is 27 / 28 jaar geleden gestart door een tweetal mensen uit Heinkenszand, die een geschikte plaats zochten om het spel te kunnen spelen en die plaats vonden in sporthal De Zwake hier bij ons in ’s-Gravenpolder”. Voorzitter Verdonk zelf is ook al jarenlang verslingerd aan de sport, want dat Bowls een echte sport is blijkt wel uit het feit dat er wereldkampioenschappen worden gehouden en ook de plaats die de sport inneemt op de Engelse televisie (BBC).

Edammerkaas

En nu wat is Bowls precies? Bowls is een precisiesport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, de bowls, zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal (jack) laten rollen. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan die van de tegenstander krijgt men punten. De bowls zijn niet helemaal rond, de vorm doet denken aan een “Edammer kaas”. Een bowl weegt gemiddeld 1200 gram en dat gewicht is ongelijk verdeeld. Aan de zware kant heeft de bowl een stip, aan de lichte kant een cirkel. Hierdoor is het mogelijk om met eff ect te spelen, waarbij de koers zal afbuigen naar de kant waar de stip staat aangegeven. De bowls rollen op een mat van 30 meter lang en 4 meter breed. Iedere speler heeft vier bowls. Men kan single spelen, maar meestal in teams van twee, drie of vier personen (pairs, triplesof fours).

Gezellig en gezond

BowlsClub de Zwake telt momenteel 21 leden, waarvan meerderen al vele jaren lid zijn. Dat heeft zijn reden, want om het met de woorden van de voorzitter te zeggen: “Als je er eenmaal mee begint kun je er niet mee stoppen”. “Spelen zolang je kan” is dan ook zijn devies. De club, die jaarlijks een 20-tal uitwedstrijden speelt ziet nog graag nieuwe leden verschijnen. Het maakt niet uit van welke leeftijd als je maar de mogelijkheid hebt om op vrijdagmorgen te spelen. De contributie bedraagt € 120,00 per jaar en kan per kwartaal worden betaald. Heb je interesse dan mag je gratis een paar keer meedoen. Loop dan op vrijdagmorgen sporthal De Zwake binnen of bel of mail: Rinus Verdonk via 0113-259336 of verdonkmj@zeelandnet.nl of Ruud van Driel via 06-23527208 of rdriel6@zeelandnet.nl

Wij wensen BowlsClub De Zwake nog vele sportieve, gezonde en gezellige vrijdagochtenden in sporthal De Zwake.

AJW/WU