Brandweer ‘s-Gravenpolder

’s-Gravenpolder heeft een rijk en bloeiend vrijwilligers- en verenigingsleven. Deze keer besteden we aandacht aan een groep professionele vrijwilligers, die ondanks dat ze waarschijnlijk bij iedereen aan de buitenkant bekend zijn het zeker verdienen nader In Beeld te worden gebracht. Het gaat om de vrijwillige brandweer ’s-Gravenpolder en we spraken daartoe met ploegleider Ronny Meijers. Hij vertelt enthousiast over zijn mannen die dag en nacht paraat staan.

Een sterke post

“Ronny uit hoeveel mensen bestaat het team momenteel?” is één van de vragen die we op een zonovergoten augustusdag vanuit de kazerne aan de Goesestraatweg 30 aan de ploegleider stellen.  “Uit 17 vaste mensen en 3 opstappers. Opstappers zijn mensen die in ’s-Gravenpolder werken en elders wonen en daar bij de brandweer zijn aangesloten. Dus totaal 20 manschappen, waarvan 1 ploegleider, 1 plaatsvervangend ploegleider en 6 mensen die de functie van bevelvoerder kunnen uitoefenen en 8 die van chauff eur. Daarmee zijn wij een sterke post. Ook wat het aantal uitrukken betreft. Dat ligt tussen de 50 en 60 per jaar, dus zeg maar gemiddeld eens per week”.

 

Hart voor hulpverlening

Ronny, hoe word je brandweerman- of vrouw ? “ Je meldt je bij ons aan. De minimumleeftijd is 18 jaar. Dan volgt een aanname gezondheids- en conditietest. Je moet in ons geval wonen en werken op ons dorp of elders in ploegendienst werken. Uiteraard draai je daarna mee met de wekelijkse oefeningen en word je opgeleid tot brandwacht, hierbij is er ook de mogelijkheid om door  te leren tot chauffeur/pompbediende of bevelvoerder.
Zelf heb ik 9 jaar opleidingen gevolgd. Het allerbelangrijkste is naast een goede gezondheid / conditie dat je een hart voor hulpverlening hebt. Je in wil zetten voor de samenleving door het redden van mens en dier, blussen van brand maar ook dienstverlening zoals b.v. meting uitvoeren bij gaslekkage of CO melders die afgaan. We oefenen elke week op maandagavond vanuit de kazerne en daarnaast hebben we verplichte oefeningen die we o.a. in een trainingscentrum doen.
Afhankelijk van de leeftijd onderga je jaarlijks of om de drie jaar een gezondheidskeuring. Voor de oefeningen en uitrukken ontvangen de vrijwilligers vergoeding.

Landskampioen

Er staat in de goed geoutilleerde kazerne aan de Goesestraatweg menig prijsbeker, maar topper is toch wel de landstitel die in 2011 werd behaald bij de landelijke vaardigheidstoetsen 112 baan / de landelijke brandweerwedstrijden. “We hebben een enthousiast en sterk team”, zegt Ronny, “met daarin ook jonge mensen en er is weinig verloop. Dat willen we uiteraard graag zo houden. Nu dit jaar twee teamleden met een lange staat van dienst vertrekken, te weten Jan Verdonk na 35 jaar en Jan Walhout aan het eind van het jaar na 40 jaar is er zeker weer plaats voor nieuwe vrijwilligers”.

 

Nieuwe vrijwilligers

Ronny, 52 jaar oud en al 29 jaar vrijwilliger bij brandweer ’s-Gravenpolder, vragen we tot slot: “Wat heb je nog voor wensen voor je team?”. “Ik zou graag zien dat zich weer een aantal nieuwe vrijwilligers aanmelden, zodat we een sterke post kunnen blijven, die ook voor de toekomst voor ’s-Gravenpolder behouden blijft. Het is prachtig werk. Je krijgt er heel veel voor terug. Naast de waardering vanuit de samenleving, ook kameraadschap en onderlinge vriendschap”. We wensen dan ook Ronny en zijn team nog vele goede ’s-Gravenpolderse jaren toe. Brandweer ’s-Gravenpolder is te bereiken op nummer 06-12089255.

 

AJW/WU