Cottelli Podologie

Rubriek In de Kijker, mei 2019

Veel bedrijven in ’s-Gravenpolder zijn niet alleen van lokaal belang maar voorzien ook in een streek- en/of regiobehoefte ja opereren zelfs landelijk en internationaal. In de Kijker deze keer een bedrijf dat vanuit ’s-Gravenpolder gespecialiseerde diensten biedt in Zuid-West Nederland, te weten Cottelli Podologie en Schoenen gevestigd op de hoek Raadhuisstraat / ’s-Gravenstraat. We spraken daar met ondernemer Mart Kot. ‘Luister’ maar mee…

Cottelli Podologie en schoenen

Fritesfabriek

“Mart hoe ben je eigenlijk in schoenen beland? Je was toch voorheen chef expeditie bij een fritesfabriek in Bergen op Zoom?”, zo startten we het gesprek. “Wel dat had ik zelf ook niet kunnen bedenken”, antwoord Mart (54 jaar), “maar toen het bedrijf in Bergen op Zoom overgenomen werd moest er ook op zondag worden gewerkt. Dat wilde ik niet en ben toen op zoek gegaan naar ander werk. Ik heb dat gevonden via een vriend die een schoenenzaak exploiteerde binnen een familieconcern, te weten Quist Schoenen met vestigingen te Tholen, Bruinisse, Sint Maartensdijk, Halsteren en Numansdorp.

Ze zochten binnen dit snel gegroeide bedrijf iemand voor het op orde brengen van de algemene organisatie in de breedste zin van het woord. Het was toen mei 1999 en ik kreeg een halfjaarcontract. In dat halve jaar kwam ik in contact met de in de vestiging Numansdorp werkzame podoloog en zag daar dat het nummertjes trekken was om aan de beurt te komen. Ik ervoer dus een grote vraag naar deze diensten en help graag mensen van problemen af. Op basis van die combinatie heb ik toen besloten podologie te gaan studeren in Utrecht”.

Vreugdehof

Inmiddels was de hier in ’s-Gravenpolder binnen het toenmalige winkelcentrum Vreugdehof (het huidige ’s-Gravenhof) gevestigde schoenenzaak overgenomen door een nieuwe eigenaar die per 1 april 1997 onder de naam Quist schoenen van start was gegaan.
Toen Mart vanuit zijn werkgever gevraagd werd het rendement van deze zaak aan te pakken constateerde hij dat er in ’s-Gravenpolder flink geïnvesteerd diende te worden en om een lang verhaal kort te maken heeft hij toen de zaak overgenomen. Het was toen april 2000, dus volgend jaar 20 jaar geleden.

Sneltreinvaart

De ontwikkelingen in het ondernemerschap van Mart Kot in de schoenenbranche zijn elkaar daarna in sneltreinvaart opgevolgd. Om er een aantal te noemen: Per 1 juli 2000 zaak in Zwolle overgenomen. In 2002 podologiepraktijk in Tholen naast eigen woning gestart. In 2003 zaak te Zwolle verkocht. In 2007 te ’s-Gravenpolder verhuisd naar de huidige locatie.
In 2010 huidige locatie uitgebreid en winkel opnieuw ingericht. In 2011 productie en back-office verhuisd naar de bovenverdieping/voormalige woonruimte op de huidige locatie.
In 2013 voormalige schoenenzaak/podologie van Quist Schoenen te Numansdorp aangekocht en in 2018 nieuwe podologiepraktijk te Tholen gestart…

Albert …en dit jaar 2019 is Albert in dienst gekomen. Albert levert volautomatische c omp u t e r g e s t u u r d e 3D-voetscanmeting. Albert meet gratis elke voet en brengt comfortadvies uit voor standaardzooltjes en verwijst zo nodig voor voetproblemen door naar de podologiepraktijk voor het maken van aangepaste zooltjes.

Kot en Nellie

Mart, wiens vrouw, dochter en schoonzoon, samen met nog 11 andere personeelsleden in het bedrijf werken doet al jaren zaken onder de naam Cottelli. Cottelli is de Italiaanse (Italië = schoenenland) vervoeging van de namen Kot en Nellie. In geval van Nellie hebben we het over Nellie de Kraker, die vanaf 1 april 1997 onafgebroken fulltime werkzaam is in de schoenenzaak in ’s-Gravenpolder.

We vragen Mart waarin hij zich met Cottellli, onderscheidt van de concurrentie. Dat is:

1. We vervullen een regiofunctie: Vanuit de wijde omtrek komen mensen naar ’s-Gravenpolder om op goede voet verder te kunnen gaan. Vanuit ’s-Gravenpolder worden ook de andere vestigingen aangestuurd.
2. We hebben een haal- en brengservice: Indien iemand zelf geen gelegenheid heeft om naar de zaak te komen wordt deze gratis opgehaald en weer thuisgebracht.
3. We houden alle ontwikkelingen in de branche en in de markt nauwkeurig bij om onze hoge kwaliteit en service te kunnen waarborgen: Een recent voorbeeld is de inzet van Albert, de 3D voetmeter, waarvan Cottelli de enige is in Zuid-West Nederland, die over deze computerkracht de beschikking heeft.
4. We richten ons op Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen: Zo verlenen we steun aan de Stichting For a Change, die zich inzet voor armoedebestrijding in Malawi.

Toekomst

De slogan van Cottelli is: Cottelli zorg(t) voor een goed lopende toekomst.

Een goed lopende toekomst wensen we Mart en de zijnen nog vele jaren in en vanuit ’s-Gravenpolder toe. Voor de bereikbaarheids- en overige gegevens zie de advertentie op pagina 28.

AJW/WU